Doorgaan naar hoofdcontent

Keep on running, Trailrunweekend Duitsland



Met een delegatie van Petra, Marie-Louise, Jantiene, Ewout en ik zelf onder de naam van AltijdSporten.nl afgereisd om deel te nemen aan een trailrun meerdaagse in Duitsland. Trailrunweekend over drie wedstrijden met totaal 55.2 km en 1800hm. Georganiseerd door Plan B en dat was zeer straks gedaan, goede organisatie, informatie en verzorging, als deelnemers moest je vooral lopen en de organisatie deed de rest, super.

City Trail Sprint
Na een kleine 4 en half uur rijden kwamen we aan in Alzenau een klein rustiek Duits dorp. In dit dorp wordt de Burgemeester nog aangesproken met Herr Doctor. De city trail was uitgezet rondom het centrum van het dorp en het kasteel. Een 2,5km sprint is niet iets waar ik me tegenwoordig zenuwachtig voor maak, maar toch. Toen ik de in rij voor de start aansloot, de start ging om de 10 sec met een countdown timer had ik wel een beetje spanning. Der countdown lauft, en weg, naar beneden de dorpsstraat in links af over strobalen en vrijwel direct een parkeergarage in en uit. Richting het kasteel, de trappen op en een zij wal omhoog en stijl naar beneden, hiervoor was een touw te ondersteuning neergehangen, wat wel nodig was. Nog een paar trappen op en af, strobalen en een slootje over springen richting het centrum. Op het dorpsplein wat volledig afgezet was voor het evenement was het leuk druk en de finish was toch na 2,5km een welkom gezicht. Al met al toch laten opjutten door de lol van een korte sprint en het crossen door een dorpje, echt leuk om te doen. Na afloop een briefing over de dag van morgen 28km Hahnekammtrail, serieuze bedoeling, maar ik heb er zin in.

Hahnekammtrail (dag 2 Keep on running)
Na de korte sprint van vrijdagavond was er een briefing over de tweede dag. De parcoursbedenker stond met een grote grijns op zijn gezicht te vertellen wat we gingen doen. Zichtbaar tevreden met wat hij verzonnen hij en met passie loodste hij ons door de route. Na het gezamenlijke ontbijt op weg naar de start. Aangekomen op het plein in Alzenau stond alles al in gereedheid om te starten voor de basetrail, dit is de korte maar toch nog vrij serieuze afstanden variant van de later startende Hahnekammtrail. Het was al warm en je zag dat al verschillende deelnemers aanpassingen aan de kleding deden. We zouden 27.8 km gaan lopen met 1070 hm, en daar zat het venijn. Na de start het dorp ging het vrijwel direct omhoog, via een grasveld met ze alle de berg op, wel een manier om gedwongen rustig te beginnen. Bij een kleine oversteek werd het veld al weer losser en kwam er meer ruimte om te lopen. Die ruimte werd alleen maar meer, tijdens het omhoog lopen kon ik mooi vaart maken en werd ik er niet heel veel moeër van, naar beneden was een avontuur op zich zelf. Losse uitstekende stenen, echte afdalingen waar je boven aan eventjes moest slikken en goed geconcentreerd naar beneden moest gaan. Mooie vergezichten en zeer goed verzorgde posten maakte het een zeer goede route, tot dat we een paar kilometer voor het einde nog een keer een grasveld op moesten, toen gaven me benen en mentaal eventjes een seintje of ik gek geworden was. Natuurlijk toch boven gekomen en wat water in mijn gezicht klaar en mooi maken voor de finishfoto. Afdalen het dorp in en gehaald, de Hahnekammtrail gelopen, drinken en eten, snel, herstellen voor morgen, een nieuwe dag met 25km trailrunning toch al wel veel zin in.

Kalskammer trail (dag 3 Keep on running)
Vandaag staat er ook iets op het programma waar ik bij het opstaan nog niet echt aan wil denken. De bovenbenen hebben een geheel andere invulling van de dag voor ogen dan er daadwerkelijk op het programma staat. Laten we eerst maar opstaan en de trap aflopen en ontbijten. Oeff die trap aflopen. In de kamer bij de dames aangekomen was ik niet de enige met opstandige bovenbenen. Na het ontbijt de auto in gekropen en op weg naar Mömbris de startplaats van vandaag. Op het plein aangekomen waren er meerdere deelnemers die opvallend veel aan hun bovenbenen aan het kneden waren. De start was direct omhoog het dorp uit en 25km richting Alzenau met rond de 800hm. Op zich minder dan de eerste dag maar fysiek nog steeds een mega uitdaging. De eerste beklimmingen deden veel pijn maar er zaten in deze etappe ook wat langere stukken om hard te lopen en zelfs stukjes asfalt. Maar ook nu beklimmingen die alleen maar op de voorvoeten gedaan konden worden en afdalingen waar je eng van werd. Duidelijk de verschillende type trailrunners kunnen onderscheiden. Sommige komen je voorbij bij het afdalen en die zie je weer terug bij het klimmen en andersom. Al met al is de wereld van het trailrunnen of het nu in Duitsland, Nederland of Frankrijk een totaal andere dan het wegcircuit. Elkaar helpen bij een lastige afdaling of als iemand geblesseerd raakt vragen of je iets kan doen en vooral met het passeren. Geen geschreeuw maar gewoon kijken en de andere rustig voorlaten, vermoedelijk zie je hem of haar weer terug op de volgende beklimming of afdaling. Ik wordt heel blij van de gemoedelijkheid van deze groep sporters.
Nu eventjes rust en op 4 mei in Nederland een volgende trailrun “De koning van Spanje” 34km in het Limburgslandschap.







Reacties