Doorgaan naar hoofdcontent

Lopen met een bril op je kop



Veel mensen vinden het niets om te lopen met een bril op. Bij het fietsen is het normaal en ook wel noodzakelijk maar bij het lopen is het nog een beetje vreemd.

Ik ben zelf al een poos aan het lopen met een bril. Eerste keer een beetje uit nood, tijdens de beklimming van de Col du Galibier (hardlopen). De zon was zodanig aanwezig dat ik besloot om te lopen met mijn fietsbril met donkere glazen. Daarbij had ik ook een petje op dus veel hobbelen kon de bril al niet. 
Maar duidelijk is wel dat een goede fietsbril niet per definitie een goede hardloopbril is. 
Dat bleek met een tweede loopje waar ik een andere fietsbril probeerde maar na goed een kilometer heb ik hem af gedaan de bril schoof alle kanten op en irriteerde al snel op allerlei verschillende plekken.. 

Ik loop nu graag met een bril op, vooral loop ik met oranje glazen. Dit geeft mij heel veel rust tijdens het lopen, geen schitteringen en ik hoef niet te knijpen met mijn ogen. Ook met het trailrunnen heeft het me veel voordelen, takken en beestjes die in het bos vliegen zitten niet direct in je ogen.

Sinds ik met een bril op loop ben ik opzoek geweest naar een “echte” hardloopbril. Ik had nogal wat eisen voor mezelf gesteld voordat ik tot aanschaf van een nieuwe bril over zou gaan. Ik wilde makkelijk verwisselbare glazen, liefst in mijn favorieten kleur oranje en als ik toch mag kiezen nog een donker setje. Ik wilde geen bril die snel zou beslaan en voldoende ventilatie zou geven. Ook wilde ik een lichte maar toch stevige duurzame bril met een zweet opvang rand aan de bovenzijde. Door het zweten heb ik ook een keer aan de kant gestaan en mijn halve bidon in mijn ogen gespoten om verder te kunnen. 

Ik werd op een bril geattendeerd door AtijdSporten.nl waar al een paar Ambassadeur een bril hadden uitgeprobeerd en met succes. Tijdens een wedstrijd waar een paar Ambassadeurs meededen heb ik fysiek kennis gemaakt met de Sziols X-Kross. Deze bril had eigenlijk direct alles wat ik zocht. 
Het montuur is licht maar voelt stevig aan, je heb niet het idee dat je hem na een week over midden trekt, je ziet dat er slim gebruik is gemaakt van verstevigingsbruggen en er tussen is dan materiaal weggelaten zodat het licht maar toch stevig is. De uiteinde zijn comfortabel en zitten goed om het montuur heen, niet de indruk dat ze in tegenstelling van mijn huidige bril los komen. Door de ronde vorm zit de bril direct als gegoten en het verwisselbare neusstuk is makkelijk te veranderen. De lenzen zijn met één hand te verwisselen, centraal zit een draaiknop en thats it. Geen geklooi met monturen die je bijna uitelkaar moet trekken om een lens erin te passen. 
De lenzen zijn er in een running en cycling versie, de runners versie heeft meer openingen in de lens zelf wat direct voor meer ventilatie zorgt en daardoor de bril niet kan beslaan.

De bril is volledig zelf op te bouwen en te pimpen met leuke montuur kleuren en accessoires. Ik heb zelf gekozen voor een mat zwart montuur met in mijn geval hoofdzakelijk oranje gespiegelde lenzen. Ik ga nog wel als pimpsetje wat oranje bij bestellen, misschien een leuk idee voor vaderdag.

Ik ben blij met mijn keuze voor de Sziols X-Kross die geleverd werd in een mooie stevige etui met allebei de lenzen in een afzonderlijk etuitje zodat de niet beschadigen. Je moet het maar eens proberen het heeft veel voordelen om met een bril te lopen, mits je een goede heb.

Reacties

  1. Ik loop ook altijd met een bril, slecht weer gewone transparant , donker met oranje en donkere natuurlijk met zon, ik heb een hele fijne agu, die ook niet beslaat omdat er in de glazen gleufjes zitten.
    En het is met alles zo, rugzakken of heupgordels, trainen en je went eraan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten